Veterinarska bolnišnica

Prof. dr. Aleksandra Domanjko Petrič, dr. vet. med.

Veterinarka, izredna profesorica, specialistka medicine psov in mačk; začetnica ultrazvočne diagnostike abdominalnih in srčnih bolezni pri psih, mačkah, konjih in eksotičnih živalih v Sloveniji.

Strokovno izobraževanje:

Diplomirala je na Biotehniški fakulteti VTOZD za veterinarstvo leta 1985, magistrirala leta 1991 na temi prostoročne ultrazvočno vodene biopsije pri psu ter doktorirala leta 1994 na temi ehokardiografije pri psih. Izpopolnjevala se je na številnih univerzitetnih klinikah po svetu (Nairobi, Davis - ZDA, Edinburgh, London, Dunaj). Kot Fulbrightova štipendistka se je 14 mesecev izpopolnjevala na Veterinary Medical Teaching Hospital, University of California, Davis ter kardiološkem pediatričnem oddelku bolnišnice v Sacramentu, ZDA.

Je redna aktivna udeleženka na kongresih Evropskega (ECVIM-CA) in Ameriškega kolidža veterinarske interne medicine (ACVIM).

Članica Slovenskega združenja veterinarjev malih živali med 1989 – 2016, od 1992 je članica Evropskega združenja za veterinarsko kardiologijo (European Society of Veterinary Cardiology; https://esvcardio.org) ter od 2019 članica sveta istega združenja. Deluje kot klinična veterinarka na področju kardiologije in abdominalne ultrasonografije ter ultrazvočno vodenih punkcij, raziskovalka ter pedagoginja. Avtorica številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih publikacij:

Učbenik za študente in veterinarje:

Bolezni srčno-žilnega sistema psov in mačk.

Knjige:

Prva pomoč za psa in nekatere bolezni pri psih (Priročnik za lastnike in skrbnike psov).
Aortic Stenosis in Dogs and Cats: Past, Present and Future. 

Bibliografija: https://www.cobiss.si/raziskovalci.htm